Cattery FraDenJo

See us on FB


Heilige Birmanen
Kosten nest kittens
Waarom is een raskat "zo duur"?

We krijgen altijd veel complimenten over onze mooie en lieve birmaantjes. Daar zijn we dan ook reuze trots op, maar als ze dan vragen wat ‘zo’n birmaan met die mooie blauwe ogen kost’ en wij noemen de prijs zie je ze schrikken…. Vaak zijn ‘leken’ zéér verbaasd, als ze horen hoeveel een raskat kost. De conclusie "van een nestje kittens wordt je snel rijk" is dan meestal snel getrokken. Echter het tegendeel is waar…..

Ondanks dat fokken een hobby is, kunnen de kittens niet gratis vertrekken naar de nieuwe eigenaars.

We zullen probeer hier een overzicht te geven van de kosten die komen kijken, bij het fokken van een nestje. Dit is puur ter informatie wat een goede fokker per nest kwijt zal zijn. Er geld aan overhouden is helemaal niet het doel van onze hobby. De meeste fokkers geven met liefde dit geld voor hun dieren uit. Als je het doet om er snel rijk van te worden dan kom je al snel bedrogen uit, fokken doe je omdat daar je hart ligt!

Zo is er onderscheid tussen en liefhebbers kitten en fok kitten. Alle kittens zullen met een overeenkomst geplaatst worden. Hierin staat vastgesteld of het gaat om een kitten voor de fok of liefhebberij. Met liefhebbers kittens mag nooit gefokt worden, zelfs ook niet 1 nestje, al helemaal niet onder het mom “om het een keer te proberen”.

Onze doelstelling is om kittens te fokken volgens de rasstandaard; met een goede bouw, profiel, oog- en vachtkleur. Hierbij moeten we letten op de combinaties van de ouders, vooral om de gezondheid en het lieve aanhankelijke karakter van de Birmaan niet uit het oog verliezen.

We hopen natuurlijk ook op mooie witte sokjes en spoortjes, echter zijn deze aftekeningen bij de Birmaan erg grillig en is het veel geluk hebben als je een kitten hebt met perfecte sokjes en spoortjes. Twee ouders bijvoorbeeld kunnen perfecte aftekeningen hebben. Er zullen kittens uit deze combinatie komen (en soms zelfs heel het nest), waarbij de sokjes en de spoortjes helemaal niet mooi zijn of deze zelfs missen.

We mogen van geluk spreken als er een kitten in het nest zit met showkwaliteiten. Kittens die geen showkwaliteiten bezitten zijn echt er niet minder mooi en lief dan een kitten die dit wel heeft. De gezondheid en het karakter is veel belangrijker dan showtekeningen.

Prijzen voor de birmaan liggen bij de meeste catterys gelijk of verschillend. Op zich is de Birmaan niet zo’n heel duur ras. Je hebt rassen daar betaal je het dubbele voor of zelfs meer dan het dubbele.

Wij hanteren de volgende prijzen voor onze kittens:

Kitten

Geslacht

Prijs

Liefhebber/show

Poes/kater

Op aanvraag

Fok/show

poes

Op aanvraag

Fok/show

kater

Op aanvraag

Katertjes voor de fok zijn duurder omdat deze maar beperkt, en enkel met toestemming van de kater-eigenaar, de fok in gaan.

Wij vinden het heel belangrijk dat een kater die voor de fok gaat ook show en rasstandaard waardig is.

Wilt u de prijzen voor het buitenland weten dan kunt u contact met ons opnemen.

- De kosten van een nestje op een rijtje –

Alle kosten zijn uiteraard een schattingen, uitgaande van een nest van 3 kittens (en afhankelijk van je eigen dierenarts). HCM/PKD echo’s moeten afgenomen worden door erkende cardiologen. Tevens zijn de genoemde prijzen, voor de kosten van een nest, omhoog gegaan ivm de 21% BTW verhoging.

Eenmalige (materiaal) kosten, voordat je überhaupt kunt beginnen met fokken:

Het maken van een werpkist (het aanschaffen van een kant en klare is uiteraard stukken duurder)

€ 180,00

Het aanschaffen van geboortebenodigdheden (slijmzuiger, nagelschaartje, kittenmelk, flesjes, speentjes, onderleggers, etc etc)

€ 100,00

Digitale weegschaal

€ 75,00

Registreren catterynaam (incl eenmalige entree kosten)

€ 23,00

Lidmaatschap vereniging (ook na het eerste nest blijft dat natuurlijk jaarlijks terugkomen

€ 28,00

Totaal:

€ 406,00Eenmalige kosten per poes/kater:


Bloedgroep bepaling

€ 67,00

DNA test PKD1 (kosten zijn per testadres heel erg verschillend dus ik neem een gemiddelde)

€ 55,00

Totaal:

€ 122,00Kosten die voor elke dekking /bij ieder nest terugkomen:


Voor de dekking wordt de poes door een specialist gescand op HCM en PKD

€ 130,00

Reiskosten voor de HCM/PKD (naar de kliniek in Rotterdam)

€ 30,00

Felv en FIV test

€ 65,00

Dekgeld

€ 250,00

Reiskosten katerbezoek (zeer variabel, als een dekking niet lukt moet je weer terug (soms tot 3 x)

€ 100,00

Stambomen (3 x € 10,00)

€ 30,00

Eigendomscertificaat (op naam stellen nieuwe eigenaar, 3 x € 3,00)

€ 9,00

Entingen € 25,00 per kitten, + € 23,00 consult, en dat 2 maal (1x met 9 w. en 1x met 12 w.)

€ 196,00

Chippen € 32,00 per kitten

€ 96,00

Dierenpaspoort  3 x   € 9,00   (ik registreer ze zelf dan kost het niets extra’s)

€ 28,00

Aanvulling geboortebenodigdheden (schaar, arterieklem, slijmzuigers, vlosdraad, oogpats, nutridrops, korrels voor de melkproductie, druppels voor het schoonmaken van de baarmoeders)

€ 70,00

Verzorging van de kittens (droogvoer, natvoer, versvlees, kattenbakgrind), zeg € 2,00 per dag per kitten, berekend vanaf de 4e week.

€ 378,00

Speciaal versvlees voor moederpoesje, ter ondersteuning van de zwangerschap, melkproductie en energie. Zeg € 1,50 per dag.

€ 232,00

Preventieve ontworming

€ 70,00

Preventieve ontvlooing

€ 25,00

Kittenpakketjes (met voer, foto's, speeltjes), € 40,00 per kitten (is afhankelijke hoeveel je er zelf in wilt steken)

€ 120,00

Totaal (terugkerend bij ieder nest)

€ 1829,00

Bovenstaande waren kosten die puur met het fokken te maken hebben. Maar eigenlijk als je alles meerekent, horen deze kosten óók nog bij het houden van een cattery:

Aanschafprijs (Show/fok) poes (gemiddelde prijs hier in NL in 2010)

€ 600,00

Jaarlijkse enting poes + consult

€ 48,00

Voeding en verzorging

€ 185,00

Totaal

€ 830,00Opbrengsten van 1 nest kittens met dus maar 3 liefhebbers kittens bedraagt (3 x € 600,00):

€ 1800,00

Voordat je dus kunt beginnen met fokken (dus bij je 1e nest, ben je kwijt aan:


Materiaal

€ 460,00

Eenmalige kosten voor de PKD1 test, de bloedgroepbepaling en aanschaf poes

€ 772,00

Kosten die elke keer bij elk nest terug komen

€ 1829,00

Kom je als snel uit op

€ 3061,00

Opbrengst van 3 kittens is: € 1800,00 min € 3061,00 je maakt dus € 1261,00 verlies, als je de aanschaf van je poes niet meerekent dan heb je nog een verlies van € 611,00.

Bij je volgende nest hoef je de aanschaf kosten van: de poes, materiaal, sommige geboorte materialen (- € 45,00), de eenmalige bloed en pkd1 test niet meer te bekostigen, dat scheelt € 1187,00

Kosten die nu bij elk nest terug komen min de aanschaf poes, materiaal, sommige geboorte materialen (- € 45,00), de eenmalige bloed en pkd1 test: € 1784,00 je maakt € 16,00 winst.

Je houdt vanaf nu bij elk nest € 16,00 winst over aan de 13 weken lange liefdevolle zorg en toewijding.

Maar dan gaan we er wel vanuit dat alles goed gaat!

Een nest kan ook minder kittens bevatten (poes bepaald namelijk het aantal kittens die ze krijgt), dan houd je dus niets over en is er zelfs een kans dat je erop moet toeleggen. Maar ook als een bevalling niet goed gaat, een keizersnee kost als snel € 250,00 (dan heb ik het nog niet over, het nacht, feestdagen en weekend tarief. Een keizersnee komt in 5% van de gevallen voor. Daarnaast kan het eens voor komen dat je een röntgenfoto of echo moet laten maken (kijken of er placenta’s loslaten of om zeker te weten dat je poes zwanger is of als ze een baarmoederhalsonsteking heeft opgelopen nadat ze van de kater is terug gekomen) dan kun je ook al rekenen op € 100,00.

Als je dan ook nog eens een kitten naar het buitenland wilt laten verhuizen komt dat nog een rabies enting bij van: € 40,00.

Kittens kunnen een virus oplopen of ineens ernstig ziek worden, ook dat kan in de papieren gaan lopen.

Het aanhouden van een eigen kitten scheelt natuurlijk wel weer op de aanschafprijs, maar het bezorgt ook geen inkomsten.

Het hebben van een eigen dekkater zodat je geen buitendekkingen hoeft te halen is financieel ook niet zo gunstig. De aanschaf kosten hiervan zijn enorm hoog en alle testkosten (FeLV/FIV, Bloegroep, HCM/PKD/PKD1 en PL) komen voor je eigen rekening.

Conclusie: Het fokken van een nest kittens is hartstikke leuk, maar rijk wordt je er zéker niet van!!

Wij verdienen er dus geen geld aan, en dat is ook helemaal niet de bedoeling, fokken moet je doen omdat je dit leuk vindt, niet om er geld aan te verdienen…. Het gaat hier immers om een plezierige hobby, waar je veel energie en liefde in steekt!